Cultuurhuis Stadswijk Merwede

Cultuurhuis Stadswijk Merwede

Cultuurhuis Stadswijk Merwede - Optimaal binnenklimaat voor gebruikers en bezoekers

  • Type gebouw: Nieuwbouw
  • Specialisme: Installatie Advies
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Cultuurhuis Stadswijk Merwede

De gemeenteraad van Utrecht heeft in februari 2022 ingestemd met het bestemmingsplan voor de wijk Merwede. Speciale aandacht ligt bij de ontwikkeling van dit gebied op veel groen, autovrij gebied en duurzaamheid. DIA Groep is als adviseur aangesteld voor het inbouwpakket van het Cultuurhuis. Het inbouwpakket behelst de elektrotechnische-, werktuigbouwkundige- en sanitaire installaties.

Bij dit project moet DIA Groep  veel afstemmen met verschillende partijen binnen het bouwteam. Dit omdat de beschikbare ruimte beperkt is en er veel techniek moet worden toegepast. Het is de kunst om tot een geïntegreerd geheel te komen waarmee de gebruiker en de bezoekers van het Cultuurhuis voldoende ruimte hebben en een aangenaam binnenklimaat hebben om zich prettig te voelen.In het bestemmingsplan is de rol van het Cultuurhuis voor bewoners en bezoekers belangrijk. Immers, kunst en cultuur vormen een verbindende factor tussen mensen die in een gebied verblijven; van jong tot oud. Het Cultuurhuis is de “open culturele huiskamer”voor de Utrechtse wijk Merwede.

 

Merwede

Het cultuurhuis is gevestigd in de plint van het bouwblok waar ook woningen onderdeel van uitmaken.

 

Er is een divers projectteam betrokken bij de realisatie van het Cultuurhuis: experts op het gebied van theatertechniek, brandveiligheid, geluid, en natuurlijk de exploitant om er een paar te noemen. Kortom, het zoeken naar ruimte voor de technische installaties vindt plaats in nauwe afstemming met de ontwikkelaar en de stakeholders zodat de bezoekers en gebruikers van het Cultuurhuis in een prettige omgeving kunnen verblijven en kunnen werken.

 

Duurzaamheid is uiteraard een uitgangspunt en verplichting bij dit ontwerp. Bij voorkeur daar waar mogelijk met oog voor circulariteit.