02-01-2024 | blog | Verduurzamen, Brandveiligheid, Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties

Minder studenten in de techniek betekent stagnatie van de ontwikkeling van verduurzaming

17041929842783

Het Financieel Dagblad heeft reeds in 2022 een analyse gemaakt van het aantal nieuwe studenten bij HBO's en universiteiten in technische studierichtingen. Daaruit bleek dat dit aantal in sommige gevallen vrij fors terugloopt…en ook in 2023 lijkt deze trend zich helaas te hebben voortgezet. Minder studenten in technische beroepen leidt tot grote problemen bij het werven van (toekomstig) personeel als het gaat om de innovatie op het gebied van verduurzaming. In 2022 werden bij de Hbo-opleidingen Werktuigbouwkunde 9% minder studenten ingeschreven, bij de opleiding Elektrotechniek daalde dat aantal met 17%. Bij universiteiten werden minder studenten ingeschreven bij Computer Science (59%) en bijna een kwart (23%) minder studenten zijn in september 2022 gestart met de studie Civil Engineering. Dit houdt dus automatisch in dat de vraag naar personeel met deze opleidingen in 2023 en de eerstvolgende jaren daarna ook te maken heeft met een in verhouding beperkt aanbod van technisch geschoolde arbeidskrachten.

 

Een tekort aan werktuigbouwkundigen, data analisten en ander technisch personeel zorgt ervoor dat bedrijven geen essentiële stappen kunnen zetten als het gaat om verduurzaming. Een zorgelijke ontwikkeling. Volgens het CBS  zijn in Nederland de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen. Er is een nijpend tekort aan vakmensen in ons land. 

 

Wat waren de meest gevraagde beroepen van 2023? Het meest gevraagde beroep van 2023 was... Monteur! Dit beeld zien wij wanneer alle verschillende monteurs beroepen bij elkaar worden opgeteld. Circa 10.000 vacatures…een enorme uitdaging om deze in te vullen. Er is een groot tekort aan technische vakmensen en de vraag is hoog, voor bijna alle verschillende type monteurs. Zeker de monteurs die werken in de Energietransitie, Elektrotechniek en de Bouw zullen snel een baan kunnen vinden.

 

Voor de gehele techniek sector bedroeg het aantal in te vullen banen ongeveer 86.250 (februari 2023). Een voorbeeld: het elektriciteitsnet moet worden opgeschaald omdat in sommige delen van het land nu al bedrijven niet meer kunnen worden aangesloten. Als in één bedrijf dat zich bezighoudt met het elektriciteitsnet al 300 vacatures openstaan in de installatietechniek, elektrotechniek en werktuigbouwkunde, dan geeft dit aan dat de techniek qua energietransitie projecten dringend op zoek is naar geschoold personeel in deze vakgebieden.

 

DIA Groep is continu bezig met het aantrekken van adviseurs op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en brandveiligheid. De combinatie van een goede balans tussen privé en werk met daarbij een zeer aantrekkelijk passend arbeidsvoorwaardenpakket is bij DIA Groep topprioriteit. Actie nu voor een betere toekomst!