14-02-2023 | blog | Verduurzamen, Integratie, Smart Building

We besteden als mens 90% van onze tijd in en rondom gebouwen.

Smart buildings, of “slimme gebouwen” zijn gebouwen waarin slimme, innovatieve technieken zijn geintegreerd die de werk- en leefomgeving verbeteren. Toegepast worden technologieën die de energie-efficiëntie, veiligheid en het gebruikersgemak verbeteren. Hierbij kan worden gedacht aan het duurzaam optimaliseren van verlichting, verwarming en koeling, maar ook bijvoorbeeld aan slimme beveiliging en  toegangscontrole.

Eén van de grootste voordelen van smart buildings is de verbetering van de energie-efficiëntie. Slimme verlichting en verwarmings- en koelsystemen kunnen worden aangepast aan de behoeften van de gebruikers, waardoor er minder energie wordt verspild. Bovendien kunnen sensoren en andere technologieën worden gebruikt om de prestaties van het gebouw te monitoren en te optimaliseren, waardoor er nog meer energie kan worden bespaard. In een smart building denkt het gebouw met de gebruiker mee; het gebouw leert, stimuleert en verzamelt gegevens. Een smart building begrijpt de behoeften van de gebruiker.

Smart Buildings zijn gebouwen die zijn uitgerust met technologieën die de energie-efficiëntie, veiligheid en comfort verbeteren.

Smart buildings bieden ook een verbeterde veiligheid. Slimme beveiligingssystemen kunnen worden gebruikt om indringers op te sporen, terwijl slimme toegangscontrole systemen kunnen worden gebruikt om toegang tot het gebouw te reguleren. Bovendien kunnen sensoren en andere technologieën worden gebruikt om brandgevaar te detecteren en te voorkomen. 

 

Smart buildings bieden ook een verbeterd comfort voor de gebruikers. Slimme verlichting en verwarmings- en koelsystemen kunnen worden aangepast aan de individuele voorkeuren van de gebruikers, terwijl sensoren en andere technologieën kunnen worden gebruikt om de luchtkwaliteit te monitoren en te verbeteren. Bovendien kunnen slimme systemen worden gebruikt om de gebruikers te informeren over de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, de locatie van openbare vervoersmiddelen en andere nuttige informatie. 

 

Kort samengevat bestrijken deze zaken de zogenaamde " Health & Well Being" beleving van de gebruiker. Zeker na de COVID-pandemie staat in een smart building het welzijn van de gebruiker nog prominenter op de voorgrond.

 

Er zijn een aantal technologieën die vaak worden gebruikt bij de bouw van smart buildings. Dit omvat onder andere internet of things (IoT) sensoren, gebouwautomatisering en big data-analyse. Bovendien worden er steeds meer slimme gebouwen gerealiseerd met behulp van BIM (Building Information Modelling) technologie. Dit is een digitale technologie die wordt gebruikt voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden van gebouwen.

In een smart building denkt het gebouw met de gebruiker mee; het gebouw leert, stimuleert en verzamelt gegevens. Een smart building begrijpt de behoeften van de gebruiker.

Smart buildings zijn een belangrijke en groeiende trend in de vastgoedsector. Steeds meer bedrijven, organisaties en overheden investeren in technologieën om de energie-efficiëntie, veiligheid en het comfort in een gebouw te verbeteren. Het is belangrijk om ons te realiseren dat smart buildings niet alleen bijdragen aan een betere levenskwaliteit, maar ook een belangrijke rol spelen in het verminderen van de milieubelasting en het behalen van duurzaamheids- doelstellingen.

 

Daarnaast bieden smart buildings ook veel zakelijke voordelen. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld hun energiekosten verlagen door slimme systemen te gebruiken die energieverbruik monitoren en optimaliseren. Ook kunnen bedrijven hun productiviteit verhogen door de werkomgeving te verbeteren en de comfortniveaus van hun medewerkers te verhogen. Verder kan het verbeteren van de veiligheid van een gebouw leiden tot een vermindering van verzuim en een vermindering van de kosten voor verzekeringen.

 

Er zijn echter ook uitdagingen verbonden aan het implementeren van smart building technologie. Eén van de grootste uitdagingen is het integreren van verschillende systemen en technologieën in één gebouw. Dit kan leiden tot compatibiliteitsproblemen en hogere kosten voor implementatie en onderhoud. Ook kan het opslaan en beheren van grote hoeveelheden data een uitdaging zijn.

 

Om deze uitdagingen aan te pakken, is een goede planning en samenwerking tussen verschillende partijen noodzakelijk als we spreken over smart building technologie. Dit omvat het betrekken van experts uit verschillende vakgebieden (bouw, technologie en gebouw management) bij ontwerp en implementatie.

 

Een digital twin is een digitale replica van een fysiek object, zoals een gebouw. Dit is een virtuele weergave van een gebouw, waarin de geometrie, de componenten en de systemen van het gebouw worden gereproduceerd in een digitale omgeving. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van een gebouw virtueel te simuleren en te analyseren, voordat het daadwerkelijk wordt gebouwd.

 

De digital twin van een gebouw kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het ontwerpen, bouwen, onderhouden en verbeteren van een gebouw. Door de digital twin van een gebouw te gebruiken, kunnen bouwers en ontwerpers de prestaties van het gebouw simuleren en analyseren, voordat het gebouw wordt gebouwd. Dit maakt het mogelijk om problemen te identificeren en te voorkomen.

 

Door de digital twin te gebruiken, kunnen problemen worden geïdentificeerd en opgelost voordat ze zich voordoen in het werkelijke gebouw, waardoor downtime wordt verminderd en de kosten voor onderhoud worden verminderd.

Daarnaast kan de digital twin ook worden gebruikt voor het beheren van het gebouw. Door de digital twin van een gebouw te gebruiken, kunnen beheerders en onderhoudstechnici de prestaties van het gebouw in real-time monitoren, en zo snel problemen signaleren en oplossen. Dit kan leiden tot een vermindering van downtime en een vermindering van de kosten voor onderhoud. De digital twin kan ook worden gebruikt om het gebouw te verbeteren. Door de digital twin van een gebouw te gebruiken, kunnen verbeteringen worden geanalyseerd en geoptimaliseerd voordat ze worden toegepast in het werkelijke gebouw. Dit kan leiden tot een vermindering van de kosten en een verbetering van de prestaties.

 

De kosten van een digital twin kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en complexiteit van het gebouw, de technologieën die worden gebruikt, en de doeleinden waarvoor de digital twin wordt gebruikt. In het algemeen is de investering voor het opzetten van een digital twin van een gebouw éénmalig, maar het onderhoud en bijwerken van de digital twin kost geld.

 

De kosten voor het opzetten van een digital twin van een gebouw kunnen variëren van enkele duizenden euro's voor een kleiner gebouw tot enkele honderdduizenden of zelfs miljoenen euro's voor een groter en complexer gebouw. De kosten voor onderhoud en bijwerken van de digital twin zijn meestal lager dan de kosten voor het opzetten van de twin. Het is belangrijk om ons te realiseren dat de kosten van een digital twin niet alleen een éénmalige kostenpost zijn, maar ook een investering in de toekomst. 

Samenvattend: Smart Buildings zijn gebouwen die zijn uitgerust met technologieën die de energie-efficiëntie, veiligheid en comfort verbeteren. Hoewel er vele voordelen zijn verbonden aan het gebruik van smart building technologie, zijn er ook uitdagingen, zoals het integreren van verschillende systemen, het beheren van grote hoeveelheden data en de kosten. Goede planning en samenwerking tussen verschillende partijen is noodzakelijk om deze uitdagingen aan te pakken en te komen tot het succesvol implementeren van smart building technologie.