UCK Domplein Utrecht

Domplein, monumentaal pand, cultuurcentrum - Voormalig Utrechts Centrum voor de Kunsten

  • Type gebouw: Monumentaal pand
  • Specialisme: Installatie Advies
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht
tn uck fw marnixzaal

Voormalig Utrechts Centrum voor de Kunsten

DIA groep, technische installatie experts o.a. op het gebied van monumentale panden, is door de gemeente Utrecht ingeschakeld om voor het monumentale pand aan het Domplein een technisch ontwerp te maken. Aanleiding hiervoor was dat het gebouw dat volledig in gebruik is, aangepast moet worden aan de huidige duurzaamheidseisen op het gebied van klimaatbeheersing en ventilatie. Comfort voor de gebruikers en bezoekers is essentieel voor de aantrekkelijkheid van een cultureel centrum. De gemeente Utrecht is een partner waar DIA Groep reeds een langdurige samenwerking mee heeft opgebouwd.

Het voormalig UCK is een bekende locatie in de binnenstad van Utrecht. Een plek waar alles wat met kunstvormen en educatie te maken heeft, samenkomt. De Utrechtse muziekschool zit in dit pand en er worden diverse cursussen georganiseerd zoals bijvoorbeeld kunst, dans, theater en fotografie. De opdracht die DIA groep in dit monumentale pand uitvoert, vraagt onze expertise op het gebied van duurzame slimme klimaatbeheer oplossingen (denk hierbij bijvoorbeeld aan CO2 gestuurde ventilatie en verlichting op aanwezigheidsdetectie.) Tevens werd gevraagd aan DIA Groep om reeds beschikbare materialen zoals een luchtbehandelingskast in dit project onderdeel uit te laten maken van de renovatie. Bij een monumentaal pand (1925) zijn de technische tekeningen vaak niet optimaal voorhanden: wij hebben daarom zelf  met een constructeur  het pand van top tot teen doorgelopen om de juiste, huidige situatie van de aanwezige installaties  correct in kaart te brengen.

De expertise van DIA Groep komt met name om de hoek kijken omdat het hier gaat om wisselende bezetting van de beschikbare ruimtes in het pand. Dit heeft direct invloed op de keuze van o.a.  ventilatiesystemen; immers een bestemming als concertzaal met een bepaald aantal aanwezigen is anders dan het gebruik van dezelfde zaal maar als lesruimte. Wij als onafhankelijk adviseur streven naar de oplossing voor flexibel gebruik wat vraagt om een flexibele klimaatinstallatie. Wij maken een ventilatiestaat met minimaal- en maximaal verbruik aan de hand van de parameters die worden aangeleverd door in principe de gemeente en er wordt gekeken naar de behoeften van de  daadwerkelijke gebruikers van het pand.

 

Bij dit project is duurzaamheid uiteraard ook een belangrijke factor. Er wordt nadrukkelijk gekeken naar de inzet c.q. hergebruik van reeds aanwezige installaties en indien ons advies zich strekt tot het aanschaffen van nieuwe installaties v.w.b. ventilatie, warmte en koeling nemen wij dit in de overweging in ons advies mee.

 

Voorzien is dat de gehele renovatie, faseringsgewijs wordt aangepakt. Dit houdt in dat er een slimme oplossing moet komen v.w.b. inspanning en aandacht bij  het demonteren van oude installaties en het installeren van nieuwe installaties. Het gebouw moet in gebruik kunnen blijven. Een oplossing waar wij als DIA groep de expertise voor in huis hebben en een trackrecord hebben in dit type renovatieprojecten.