Exeter Warehouses Life Cycle Cost berekeningen

Exeter Apeldoorn

Logistiek Centrum Apeldoorn en Logistiek Centrum Horst aan de Maas

  • Type gebouw: Logistiek Centrum
  • Opdrachtgever: Exeter IQT

Exeter Warehouses

Het logistiek centrum in Apeldoorn bestaat uit een warehouse, kantoor op de begane grond (met mogelijkheid tot uitbreiding op de verdieping) en een mezzanine. Er zijn plannen om het warehouse geheel te splitsen in twee delen; er zal daar dan een tweede kantoorruimte worden gecreëerd. De voorbereidingen voor deze plannen worden nu al in de bouwvoorbereiding meegenomen. Het bedrijvenpark Ecofactorij is een voorbeeld van de ambitie van de stad Apeldoorn om een duurzame, groene stad te zijn en deze ambitie wordt ook doorgevoerd op dit bedrijvenpark. Ondernemers wordt gevraagd een deel van de kavel groen in te richten en het bouwplan zo duurzaam mogelijk te maken.

Exeter Horst aan de Maas
Exeter Horst aan de Maas

Het logistiek centrum in Horst aan de Maas bestaat uit een warehouse, kantoor en een mezzanine. Bij dit project is verhuur in 2 delen reeds voorzien en wordt het gebouw al bij aanvang van de ontwikkeling gesplitst.; dat wil zeggen dat het warehouse en aan beide zijden  wordt voorzien van kantoorruimtes.

 

Belangrijke feature bij dit project is dat het ontwerp van DIA Groep zich volledig richt op een gasloze energievoorziening. Uiteraard een randvoorwaarde bij de duurzaamheidsdoelstellingen die onze opdrachtgever voor ogen heeft. De warmte wordt opgewekt door middel van warmtepompen. Deze warmtepompen gebruiken als koudemiddel R32; dit heeft een global warming potential (GWP) van 675. Dit is drastisch minder dan het vaak gebruikte R104 wat een GWP heeft van circa 2100.

 

De opdrachtgever wil een BREEAM standaard Very Good behalen. Daarvoor zijn al verschillende slimme installatie-technische oplossingen door DIA Groep geformuleerd, zodat deze standaard behaald kan worden. Een voorbeeld hiervan is lekdetectie op de waterleiding, energiezuinige verlichting en een koudemiddel met een lage GWP.

Bij het logistiek centrum in Horst aan de Maas besteedt DIA Groep in het ontwerp ook aandacht aan het aspect geluidsuitstraling van de warmtepompen in verband met de nabijgelegen woningen. Dit wordt opgelost door een uitgekiende positionering van de warmtepompen.

 

DIA Groep heeft bij het ontwerp voor beide logistieke centra gebruik gemaakt van zogenaamde Life Cycle Cost berekeningen. Hieruit blijkt dat luchtverwarming de meest economische vorm is voor het verwarmen van de hal bij beide projecten.