Villa Cereol - Een gasloze oplossing in een Rijksmonument

csm Directievilla af3471a50c

Villa Cereol, Directievilla, Monumentenpand, Utrecht

  • Type gebouw: Monumentenpand
  • Specialisme: Installatie Advies
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Villa Cereol

DIA Groep is door de gemeente als adviseur voor het ontwerp van de totale technische installaties aangesteld. Villa Cereol is een monumentaal pand dat van binnen en buiten opgeknapt moet worden. De directievilla zal energiezuinig, comfortabel en toegankelijk moeten zijn.

Het pand is uit 1936 en beslaat 367 m2. Wijkbureau West zal deze villa in gebruik gaan nemen; het gebouw krijgt een wijkfunctie en wordt daarmee weer toegankelijk voor omwonenden.

 

Bij aanvang van de opdracht hebben wij diverse duurzaamheidsconcepten uitgewerkt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kostenefficiënte benadering zodat de opdrachtgever verschillende technische oplossingen naast elkaar kon leggen ten aanzien van investeringskosten en energiebesparingen.

 

De totaaloplossing van DIA Groep houdt onder andere in: zonnepanelen op het dak (PV-panelen) zelfs mogelijk bij dit monumentenpand, buiten tegen het pand aan wordt een ruimte gecreëerd waar de warmtepomp in wordt geplaatst. Een deel van deze nieuwe ruimte wordt aan de buitenkant met een groene, natuurlijke bekleding afgewerkt. De warmte wordt door middel van convectoren afgegeven in de ruimten. In de kelder is een kleine technische ruimte voorzien waarin de hydromodule en een buffervat van 300 liter staan opgesteld. Een bijzondere oplossing ten aanzien van de ventilatie is dat de luchtkanalen in de vloer worden geplaatst waardoor de luchtstroom vanuit de vloer via speciale vloerroosters omhoog wordt geblazen. Deze oplossing is bedacht omdat de plafonds van het object ook een monumentale status hebben.

 

Een ander bijzonder aspect is dat de ventilatie in twee zones is gesplitst: de unit voor de begane grond hangt in de kelder en de unit voor de tweede verdieping hangt op zolder. Vanuit de kelder wordt via het bestaande rookgasafvoerkanaal (schoorsteen) een nieuw kanaal voorzien waardoor de verse lucht naar binnen wordt getrokken voor de begane grond.

 

DIA Groep is net als onze opdrachtgever, de gemeente Utrecht, altijd gericht op duurzame, slimme technische oplossingen met in dit geval respect voor het monumentale karakter van het pand en de wens van de gemeente om dit wijkbureau in volle glorie te herstellen en toekomstbestendig te maken. De gasloze oplossing die DIA Groep heeft ontworpen, draagt hier een belangrijk steentje aan bij.

villa cereol bouw