22-12-2023 | nieuws | Verduurzamen

Energieneutrale gymzaal Terwijde klaar voor gebruik

LEIDSCHE RIJN > De nieuwe gymzaal Terwijde op de Louis Armstrongboulevard is sinds 19 december klaar voor gebruik. Het gebouw is ontwikkeld met input van buurtbewoners en is energieneutraal dankzij zonnepanelen, een warmtepomp, twee groene gevels en daken met planten. Bovendien is de omgeving van het gebouw groen gemaakt.

 

Utrecht groeit en met die groei ontstaat de behoefte aan meer ruimte voor binnensportlocaties. Gymzaal Terwijde is de nieuwste toevoeging aan Leidsche Rijn en biedt een oplossing voor deze behoefte. Overdag sporten de leerlingen van Basisschool De Jazzsingel in deze gymzaal. Daarnaast is de gymzaal vanaf 2024 te huur door sportverenigingen en buurtinitiatieven.

 

Wethouder Eva Oosters (Sport): “Gymlessen op school zorgen ervoor dat kinderen meer bewegen. Daarnaast ontwikkelen kinderen door de gymlessen verschillende sociale vaardigheden en hebben ze plezier. Ook verbetert beweging de concentratie en houdt de kinderen fit en gezond. Dit nieuwe gebouw zorgt ervoor dat de leerlingen dicht bij hun school sportles kunnen krijgen. Door het gebruik te combineren kunnen van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat verschillende buurtbewoners en organisaties uit de buurt van het gebouw gebruikmaken.”

 

Energieneutraal en veel groen

Gymzaal Terwijde is ontworpen als energieneutraal gebouw, uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp en verfraaid met twee groene gevels en groene daken. Ook de omgeving van het gebouw is groen ingericht. Het gebouw is aan drie kanten omringt door een haag met verschillende soorten planten voor de biodiversiteit en aan de voorkant zijn drie bomen geplant. Daarnaast is er er ruimte gecreëerd voor fietsenstallingen.

 

Samen met de buurt

Tijdens de ontwerpfase hebben buurtbewoners uit het appartementencomplex naast de gymzaal mee kunnen denken over het uiterlijk van het gebouw. Via een vragenlijst en drie digitale participatieavonden is informatie opgehaald. De bewoners wilden graag een gebouw met een groen uiterlijk. Zo zijn de gemeente Utrecht en de bewoners samengekomen tot meer groen op en rond het gebouw. Het resultaat is mos op het dak, twee groengekleurde muren, aan twee kanten planten en een aan drie kanten en haag om het gebouw met daarbinnen kleurige planten voor de biodiversiteit. En aan de voorkant zijn drie bomen geplant. Wethouder Eva Oosters: “”Door in gesprek te gaan met de buurt kunnen we echt iets creëren dat bij de buurt past. Dit gebouw is een waardevolle toevoeging aan de wijk.”

 

Kim Vader, directeur De Jazzsingel: “Wij vonden het heel fijn dat onze sportleraar met de gemeente mee mocht denken over de inrichting van de gymzaal. Dat maakt dat we nu een gebouw hebben waar iedereen blij mee is. En de leerlingen zijn blij dat ze nu weer op loopafstand van school kunnen sporten.”

 

Bron: www.varnws.nl