15-04-2024 | blog | Nieuwbouw, Verduurzamen, Renovatie, Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Smart Building

AI- technologie voor energieoptimalisatie / Warmte- en Ventilatie Technologie

In de EU zijn gebouwen verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het totale energieverbruik en circa 36 procent van de CO2-uitstoot. Een lager energieverbruik in gebouwen kan daarom een aanzienlijke invloed hebben op het klimaat. Nu de energieprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen, gaat de wens om klimaatimpact te verminderen hand in hand met de noodzaak om de energiekosten voor gebouwen, werkplekken en huizen snel te verlagen. Naast de vraag naar een groener energieverbruik en de wens om geld te besparen, is er een aanvullende mogelijkheid ontstaan om energie te besparen: Kunstmatige Intelligentie, AI, toegepast op warmte- en ventilatie technologie.

 

Enorme hoeveelheden data

In het kort kan AI worden omschreven als de toepassing van rekenkracht om toegang tot data te krijgen, deze te begrijpen en te analyseren om suggesties te geven over hoe te handelen om een specifiek doel te bereiken. Bijvoorbeeld: hoe verwarm je een gebouw op de meest optimale manier met optimaal comfort voor de mensen in het gebouw? Er is echt geen limiet aan de data hoeveelheden of de hoeveelheid parameters die de data tonen. In tegenstelling tot menselijke intelligentie kan AI de enorme hoeveelheden data benutten, inclusief meetgegevens die continu worden bijgewerkt, en deze toepassen om een specifieke temperatuur in verblijfsruimten te plannen, de klok rond, het gehele jaar door.

 

Als we een gebouw als voorbeeld nemen, dan is het mogelijk om sensoren te installeren die continu de temperatuur en luchtvochtigheid in verschillende ruimtes meten. In combinatie met data over de buitentemperatuur en de hoeveelheid energie die wordt geleverd voor verwarming en ventilatie, ontstaat er geleidelijk een patroon van hoe het weer en het energieverbruik de omstandigheden binnen beïnvloeden. Het AI-systeem kan ook data van de weersverwachting gebruiken om de verwarming en ventilatie aan te passen. Door rekening te houden met verschillende factoren zoals zonnestraling en weersverwachtingen, kan het systeem altijd één stap vooruit blijven en voorspellen hoeveel warmte de verschillende delen van het gebouw nodig hebben om de juiste temperatuur te behouden met zo min mogelijk warmtetoevoer.

 

Het warmtesysteem van de gebouwen is continu verbonden met de AI-software en door de combinatie van sensoren en besturing leert het systeem steeds meer over hoe de gebouwen met zo min mogelijk energietoevoer kunnen worden verwarmd. De introductie van de technologie heeft het energieverbruik in de gebouwen in bijvoorbeeld Zweden tot nu toe met zo’n 20 procent verminderd. In combinatie met andere maatregelen is daar een totale energiebesparing bereikt van circa 30 procent.

 

Het potentieel om AI te gebruiken voor energieoptimalisatie beslaat vele gebieden binnen de energiesector. Een ander voorbeeld zijn complexe elektriciteitsnetten die steeds flexibeler moeten worden. De verschuiving naar fossielvrije energieproductie brengt meer weersafhankelijke bronnen met zich mee, zoals wind- en zonne-energie, en grote batterijen kunnen worden gebruikt om de frequentie in de netwerken op peil te houden. AI is cruciaal voor de zogenoemde smart grids die kunnen voorspellen welke energiebronnen wanneer nodig zijn, en vervolgens de energievoorziening kunnen sturen op basis van de behoefte. 

 

Kan AI-technologie ook helpen om het energieverbruik blijvend te verminderen? Ook bij toepassing in oude gebouwen? Eigenlijk kunnen alle gebouwen profiteren van AI technologie voor energieoptimalisatie. De DIA Groep heeft veel ervaring in het ontwerpen van onafhankelijke duurzame oplossingen op het gebied van installatie advies, exploitatie advies en brandveiligheid. Ons team van ingenieurs kijkt altijd verder, breder en dieper. Wij zorgen voor slimme gebouwen die werken, die gezond zijn en comfort bieden aan mensen. Energiezuinig en zelfs volledig energieneutraal. Eerst Denken - Dan Doen!

energie optimalisatie event 2