Slimme, energiezuinige en comfortabele gebouwen. Het kan. Altijd.

iStock 13

Op zoek naar innovatieve
installatietechnische concepten?

Hoe complex de uitdaging ook is: onze ingenieurs en adviseurs denken graag met je mee. Lastig? Kan niet? Op zoek naar innovatieve installatietechnische concepten? Laat dat maar aan ons over. Keer op keer verbazen wij onze opdrachtgevers met creatieve en betaalbare oplossingen. Als onafhankelijke dwarsdenkers kijken wij altijd verder, breder en dieper. Wij zorgen met DIA Installatie Advies voor slimme gebouwen die werken. Die gezond zijn en comfort bieden voor mensen. Die energiezuinig en zelfs volledig energieneutraal zijn. Wij adviseren met oog op onderhoud en beheer tijdens de exploitatie en nemen altijd de levensduurkosten mee. Daag ons maar uit. Zeker weten dat wij het verschil kunnen maken voor gebouw, mens en milieu.

Second opinion nodig?

Luisteren, vragen, doorvragen en onderzoeken

Van niets tot een goed werkend gebouw. Daar worden wij blij van. Elke adviesvraag en elk ontwerpproces start voor ons met luisteren, vragen, doorvragen en onderzoeken. Elk gebouw is immers uniek. Wat zijn de wensen en eisen voor het gebouw? Hoe smart moet het zijn? Wat vinden gebruikers belangrijk? Wat zijn de eisen voor het binnenklimaat? Welke duurzaamheidsopgave ligt er?

DIA heeft tijdens meerdere projecten in onze opdracht blijk gegeven van goede kennis in de advisering, aanbesteding en projectbegeleiding van installatietechnische projecten.

Hans van der Kraan Gemeente Soest

Integraal installatie advies

In een heel vroeg stadium denken wij na over de integrale inrichting alle gebouwgebonden technische installaties. Wij adviseren over gas, water, elektriciteit, verlichting, verwarming, luchtbehandeling- en ventilatie, sanitair, koeling, zonnepalen en zonnecollectoren, WKO-systemen, warmteterugwinning, riolering en hemelwaterafvoeren. 

 

Onafhankelijk, duidelijk en eerlijk

Alles moet goed en slim samenwerken voor optimale prestaties en een goed rendement. Bij elk advies zijn wij compleet onafhankelijk van welke leverancier, producten of componenten dan ook. Wel zo duidelijk en eerlijk. Wij kopiëren en plakken niet iets uit andere projecten, maar passen opgedane kennis en inzichten wel toe. En als nieuwsgierige dwarsdenkers, zijn we uiteraard goed op de hoogte van de allerlaatste technieken, producten en concepten.

Met deze diensten bieden wij
onafhankelijk installatie advies op maat

Onderzoek & analyse

Wij onderzoeken en beoordelen welke integrale installatieconcepten binnen de bouwkundige randvoorwaarden passen. Daarbij kijken wij onder meer naar energielasten, comfort en exploitatiekosten. Wij inventariseren de eisen en wensen van opdrachtgever en gebruikers van het gebouw. Wat is belangrijk? Welk ambitieniveau is er voor duurzaamheid, energiebesparing, binnenklimaat, comfort, levensduur en onderhoud? Deze inventarisatie leidt vaak tot een Programma van Eisen voor het ontwerpproces.

Advies & ontwerp

Slim bedacht. Mooi ontwerp. Verrassend zuinig met energie. Dat horen we vaak als we komen met een integraal advies en ontwerp voor gebouwinstallaties. Alles moet perfect passen bij het gebouw en de gebruikers. Bij de wensen en eisen van opdrachtgever en architect. En het financiële plaatje moet kloppen; daar zorgt de Life Cycle Cost berekening wel voor. 

 

Exploitatiegericht ontwerpen

Onze opdrachtgevers profiteren van onze succesvolle werkwijze van exploitatiegericht ontwerpen. Hiermee slaan wij de brug tussen ontwerp, beheer en exploitatie. Dit levert altijd besparingen op over de hele levensduur en het maakt gebouwen toekomstbestendig. Ander gebruik over tien jaar? Daar is al in voorzien en met minimale aanpassingen krijgt het gebouw een ander leven.

 

Vernieuwende concepten die werken

Onze ervaren ingenieurs beschikken over ruime ervaring en kennis en hebben een voorliefde voor het creatief inzetten van vernieuwende concepten. Omdat traditionele oplossingen vaak niet optimaal zijn, denken zij verder, breder en dieper. Ze nemen verantwoordelijkheid, voeren regie en begeleiden én controleren de uitvoering. Ze leven op van samenwerking met alle betrokken disciplines, gaan discussies niet uit de weg en brengen mensen en ideeën bij elkaar. En ze stoppen pas als er een mooi gebouw staat dat voldoet aan alle ambities, wensen en eisen.

 

Onze ontwerpfases: van grote lijnen tot het kleinste detail

In vier ontwerpfases komen we tot het meest optimale gebouw:

 

1. Voorontwerp 

We vertalen het installatieconcept en de benodigde ruimten naar tekening. Alle betrokken (ontwerp)partners weten zo waar welke installaties komen, welke afmetingen ze hebben en hoe het installatieconcept werkt.

 

2. Definitief ontwerp

We werken het installatieconcept, de tekeningen en de installaties gedetailleerder uit, inclusief aanpassingen in wensen en verbeteringen. We stellen installatietechnische berekeningen op, zodat we exact weten wat het gebouw nodig heeft. 

3. Werkomschrijving of bestek

De installaties worden tot in detail uitgewerkt en omschreven in een werkomschrijving of bestek. De componentselecties maken we definitief.

 

4. Aanbesteding

Op basis van de tekeningen, de werkomschrijving of het bestek verzorgen wij de aanbesteding richting marktpartijen. We analyseren en beoordelen de inschrijvingen en geven advies voor de beste partij.

Second opinion

Bij kleinschalige en grootschalige projecten worden onze adviseurs regelmatig voor een second opinion gevraagd. Voor duidelijkheid. Voor een frisse blik. Voor zekerheid. Voor denk- en doorrekenkracht. Om ontwerpfouten op te sporen. Om alles nog eens te toetsen aan wet- en regelgeving en het bouwbesluit. Om de keuze voor technische concepten en installaties te checken. Om de levensduurkostenanalyse nog eens door te rekenen. Met onze second opinion voorkom je desinvesteringen en reduceer je faalkosten. En omdat we toch aan het denken en analyseren zijn komen altijd met goede duurzame alternatieven die wel werken voor het gebouw. Dat advies is mooi meegenomen.

Eerst denken, dan doen

Nieuwbouw, renovatie en transformatie van gebouwen kan altijd energiezuiniger, duurzamer, onderhoudsvriendelijker, comfortabeler én gezonder. Voor ons begint een smart building met slim advies. Wij denken voordat we gaan doen en dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Als partner in werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie creëren wij meerwaarde met onze creatieve en innovatieve ideeën. Meerwaarde voor installaties, voor gebouwen en vastgoed, voor de eigenaren en voor mens en milieu.

Heb je een vraag of
wil je kennismaken?

Neem contact met ons op.

Hier zijn wij ook in gespecialiseerd

exploitatie-adviesbrandveiligheid-advies

Volledig energieneutraal schoolgebouw door slimme seizoensbuffer

Trots op
onze projecten

Leidsche Rijn College
Utrecht

220066

‘Wij doen het anders: werkgeluk voorop. Meer vrijheid en zelfstandigheid. ’

Martijn vertelt over
Werken bij dia
Martijn