18-08-2020 blog

Elektrificeren van de installatietechniek

Duurzaamheid en energiezuinig worden op dit moment in één zucht genoemd met elektriciteit. Zoals het er nu uitziet worden de meeste objecten verduurzaamd door de overschakeling van gas naar elektriciteit. Maar welke gevolgen en uitdagingen brengt dit met zich mee?

 

Dat er gevolgen zijn voor het Nederlandse elektriciteitsnet is al een tijdje bekend, maar ook zijn er gevolgen voor de meterkast. Wat gaat u merken van het elektrificeren?

 

Van gasketels naar warmtepompen

Elektriciteit wordt in de installatietechniek steeds belangrijker. We gaan over van gasketels naar warmtepompen, de apparaten dienen nog steeds hetzelfde te leveren, namelijk warmte. Maar hoe ze werken en aangesloten worden verschilt nogal. Dit ook mede omdat het tegenwoordig ook steeds belangrijker wordt om overal toegang te hebben tot elektriciteit. Niet alleen de installatietechniek maakt er meer gebruikt van, maar ook de gebruiker. Het stopcontact is geen onuitputtelijke bron van stroom. Door de groeiende vraag van verduurzaming, door middel van elektrificeren merken we steeds vaker dat de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet beperkt is. Verduurzaming betekend niet alleen van het gas af, maar ook verantwoord omgaan met de beschikbare elektriciteit.

 

Als we alleen al kijken naar de woningbouw lijkt het allemaal zo voor de hand liggend. We isoleren, we vervangen de gasketel voor een warmtepomp, we plaatsen zonnepanelen en we hebben de woning duurzamer gemaakt. Er liggen echter grote uitdagingen.

 

De Nederlandse woning voorraad is nog niet klaar voor een duurzame en elektrische toekomst. Dit heeft te maken met ons elektriciteit netwerk, dat is jaren geleden ontworpen en aangelegd voor een gemiddelde gelijktijdige belasting van ongeveer 1 kW per woning. Met het elektrificeren van de installatie in onze woningen zal dit binnenkort niet meer genoeg zijn. Zonnepanelen zijn al een gemeengoed geworden in Nederland, daken liggen er vol mee. De opmars van de warmtepomp is in volle gang, in nieuwe keukens worden nagenoeg alleen nog maar inductiekookplaten geplaatst en we zien het aantal elektrische auto’s stijgen. Dit zijn maar enkele voorbeelden die laten zien dat we de installatietechniek aan het elektrificeren zijn, tegelijkertijd lopen we tegen beperkingen aan van ons elektriciteit netwerk, maar wat gaat er in de woning veranderen?

De opmars van de warmtepomp is in volle gang

De meterkast, iedere woning heeft er één. Waar gebruikt u hem voor? Neem eens een kijkje in je meterkast, niet alleen om voorraad, schoenen of andere spullen eruit te halen. Niet om de meterstanden op te nemen. Kijk eens naar de groepenkast. De meeste woningen in Nederland zijn uitgevoerd met een één fase groepenkast. Voor een warmtepomp is een krachtgroep nodig, ditzelfde geldt voor een inductiekookplaat. Daarop kunt u alleen maar aangesloten worden als er een groepenkast aanwezig is die drie fases heeft.

 

Groepenkast geschikt?

Hoe herkent u of uw groepenkast geschikt is voor het elektrificeren? Simpel, neem nog eens een kijkje in uw meterkast. In over overgrote deel van de woning is het namelijk vrij eenvoudig om dit te controleren. Ziet u onder de elektriciteitsmeter geen twee, maar vier draden binnenkomen. Van deze draden is er één blauw en drie een andere kleur? Dan heeft u een drie-fasen aansluiting. Als de groepenkast een transparante behuizing heeft en u ziet drie zekeringen, dan beschikt uw woning ook over een drie-fasen aansluiting. Twijfelt u over de aansluiting? Bel dan uw netbeheerder op!

 

Beschikt u nog niet over een drie-fase aansluiting en u wilt uw woning verduurzamen, u wilt gaan elektrificeren, dan dient u rekening te houden met het verzwaren van de aansluiting. Een drie-fasen aansluiting is duurder dan een aansluiting met één fase. In dit traject dient u te starten met het ombouwen van de groepenkast. Dit is een eenmalige aansluitvergoeding die varieert tussen enkele honderden euro’s tot ruimte € 1.500,00. Dit is afhankelijk van uw netbeheerder, daar kunt u terecht voor de actuele prijzen. Houdt hierbij ook rekening met een aantal weken alvorens de ombouw kan worden gerealiseerd. Is de standaard drie-fasen aansluiting niet voldoende, dan dient hier een zwaardere voor gekozen moeten worden, dit betekend echter ook dat het leveringstarief om hoog zal gaan.

 

Afgelopen jaren hebben wij al gezien dat de kosten voor de levering van elektriciteit in veel woningen zijn gestegen, daar staat tegenover dat de gasrekening aan het dalen is, in sommige gevallen komt deze zelfs helemaal te vervallen. Laat u van tevoren goed inlichten over de kosten, maar zeker ook over de technische uitvoer om problemen te voorkomen.