07-06-2024 | blog | Nieuwbouw, Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties, Renovatie, Smart Building

Energie-efficiëntie in groene gebouwen gaat veel verder dan alleen de bouw

OIP2

Eén van de groenste gebouwen ter wereld integreert slimme technologie om de veelzijdigheid en efficiëntie te vergroten. Slimme technologie, gekoppeld aan slimme installaties, die energie-efficiëntie in groene gebouwen verbetert en de gebouwde omgeving comfortabeler gezonder maakt voor de gebruikers. Maar het bereiken van deze doelen betekent niet alleen dat deze technologieën tijdens de bouw of renovatie worden geïntegreerd; het betekent ook het strategisch gebruiken en onderhouden ervan in de exploitatie van het gebouw.

 

Een gebouw groen maken

Naast het implementeren van duurzame technische oplossingen bij nieuwbouw, kan in principe ook elk bestaand gebouw duurzamer worden gemaakt. Door het gebruik van slimme technologie kunnen ook bestaande gebouwen milieuvriendelijker en energiezuiniger worden. Bij groene gebouwen gaat het niet alleen om de constructie en het ontwerp, maar om creatief bezig te zijn met het implementeren van Building Energy Management-programma's die energie beter gebruiken en besparen. Factoren die gebouwen groen maken zijn onder andere: het creëren van ontwerpen die zich aanpassen aan en rekening houden met omgevingsfactoren, vooral met betrekking tot energieverbruik, efficiënt gebruik van energie, water en andere hulpbronnen. Daarnaast het zorgen voor een gezonde binnenlucht kwaliteit, het gebruik van ethisch geproduceerde, niet-giftige en duurzame hulpbronnen voor het ontwerpen, bouwen, exploiteren en onderhouden van gebouwen. Het gebruiken en, in veel gevallen, opwekken van hernieuwbare energie, waaronder zonne-, wind- en thermische energie.  Eigenaren van gebouwen kunnen kantoren, woningen/appartementen, scholen, culturele gebouwen, medische faciliteiten, magazijnen, fabrieken of andere bouwwerken groen maken.

 

Slim worden

De toekomst van ecologische duurzaamheid in de gebouwde omgeving is afhankelijk van de doordachte inzet van milieuvriendelijke en slimme technologieën voor robuust energiebeheer. Dit omvat het gebruik van geavanceerde technologie zoals het Internet of Things (IoT) om de impact op het milieu te minimaliseren door verspilling te helpen identificeren en verminderen en de efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd de veiligheid, het comfort en de beveiliging te verbeteren.

 

Factoren die gebouwen groen maken zijn onder andere:

 

-Het creëren van ontwerpen die zich aanpassen aan en rekening houden met omgevingsfactoren, vooral met betrekking tot energieverbruik.

 

-Efficiënt gebruik van energie, water en andere hulpbronnen.

 

-Zorgen voor een gezonde binnen luchtkwaliteit. 

 

-Het verminderen van afval en vervuiling door inspanningen op het gebied van recycling en hergebruik van hulpbronnen.

 

-Het gebruik van ethisch geproduceerde, niet-giftige en duurzame hulpbronnen voor het ontwerpen, bouwen, exploiteren en onderhouden van gebouwen.

 

-Het gebruiken en, in veel gevallen, opwekken van hernieuwbare energie, waaronder zonne-, wind- en thermische energie.

 

Verbetering van de energie-efficiëntie in groene gebouwen

Wanneer basisonderhoud wordt ondersteund door op het netwerk aangesloten IoT-apparaten en slimme bouwsystemen, kan een grotere efficiëntie worden bereikt zonder dat er veel investeringen nodig zijn. Bijvoorbeeld: slimme HVAC-systemen die ook kunnen werken op basis van seizoen omstandigheden en de verwarming of koeling van leegstaande ruimtes verminderen, waardoor het energieverbruik afneemt.  Geavanceerde regelstrategieën kunnen op de meeste HVAC-systemen worden toegepast om hun prestaties te optimaliseren en het energieverbruik te verminderen. Dergelijke verbeteringen behoren tot de meest kosteneffectieve benaderingen om de energie-efficiëntie in bestaande gebouwen te verbeteren.  Verminder het elektriciteitsverbruik door efficiëntere verlichting te installeren, waaronder buitenverlichting op zonne-energie of LED-lampen om de energie-efficiëntie in groene gebouwen te verhogen. Het automatisch dimmen of uitschakelen van verlichting wanneer er voldoende natuurlijk licht is of wanneer de bezettingsgraad van het gebouw beperkt is, helpt het energieverbruik te verminderen.  Waterverwarming is een andere belangrijke bron van energieverbruik, vooral in utiliteits en woongebouwen. Door isolatie rond waterverwarmingssystemen toe te voegen en sensoren te installeren om het verwarmingsmechanisme te regelen, kan het energieverbruik worden verminderd zonder dat dit gevolgen heeft voor de gebruikers. Door deze te koppelen aan een centraal slim systeem dat gebruiksgegevens verzamelt, kunnen ook tijden worden geïdentificeerd waarop het warmwaterverbruik hoog is. Daken en naar zongerichte oppervlakken zijn ook goede plekken voor het installeren van zonnepanelen, en slimme apparaten die in de buitenkant van gebouwen zijn ingebouwd of geplaatst, kunnen helpen de energieproductie te maximaliseren

 

Integratie van IoT-technologie

IoT is een transformerende en steeds evoluerende technologie die de verbinding van alle apparaten met netwerken stimuleert. Wanneer het IoT in een gebouw wordt ingezet, kan het IoT een belangrijke rol spelen bij het helpen om het energieverbruik te verminderen en het comfort voor de gebruikers van het gebouw te verbeteren, omdat netwerkconnectiviteit de gegevens van IoT-sensoren beschikbaar maakt voor mens en installaties voor analyse en probleemoplossing.

 

De DIA Groep is als onafhankelijk adviesbureau op het gebied van installatieadvies, exploitatieadvies en brandveiligheid een betrouwbare partner om voor haar opdrachtgevers de beste duurzame oplossingen te vinden als het gaat om energie efficiëntie in de gebouwde omgeving. Wij zijn trots op ons team van installatie- en bouwkundig ingenieurs die waarde toevoegen!