16-05-2024 | blog | Verduurzamen, Smart Building, Renovatie, Nieuwbouw, Werktuigbouwkundige installaties, Elektrotechnische Installaties

Hoe duurzaam zijn technische installaties?

Onder installatietechniek vallen onder andere technische installaties voor centrale verwarming, vloerverwarming, warmtepompen, gas, water, sanitair en elektrotechniek.  Installatietechniek is van groot belang voor de functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid van gebouwen en infrastructuren. Wat is het verschil tussen elektrotechniek en installatietechniek? De afkorting E staat voor elektrotechniek, waarbij het draait om elektra. Onder installatietechniek W vallen alle andere installaties in een gebouw. Denk aan: rioleringen, sanitair en klimaatinstallaties zoals bijvoorbeeld verwarming en airco.

 

Hoe duurzaam zijn onze elektrische installaties echt?

Zodra je de verlichting ontsteekt of je de laptop inplugt, staan we er niet altijd bij stil wat er achter de schermen gebeurt. Elektrische installaties zijn een cruciaal onderdeel van ons dagelijks leven, maar hoe zit het met hun duurzaamheid? Het is een vraag die steeds belangrijker wordt in onze snel veranderende wereld waar duurzaam leven niet meer weg te denken is. De meeste van onze elektrische systemen zijn ontworpen om lang mee te gaan, maar dat betekent niet altijd dat ze ook duurzaam zijn. De materialen en het energieverbruik tijdens de productie en over de gehele levenscyclus hebben een aanzienlijke impact op het milieu. Gelukkig zien we steeds meer innovaties die deze impact proberen te verminderen, zoals het gebruik van duurzame materialen en recycling programma's.

 

Levensduur van elektrische installaties

Een elektrische installatie die decennia lang meegaat, klinkt als een duurzame optie. Maar wat gebeurt er als deze systemen verouderd raken? De technologie ontwikkelt zich razendsnel, en vaak kunnen oudere systemen niet meer bijbenen qua energie-efficiëntie of integratie wat er speelt voor wat betreft hernieuwbare energiebronnen. Dit kan leiden tot een hoger energieverbruik dan noodzakelijk is, wat niet goed is voor het milieu. Recycling speelt een sleutelrol in de levenscyclus van elektrische installaties. Zodra een systeem het einde van zijn bruikbare leven heeft bereikt, is het belangrijk dat zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. Dit vermindert de vraag naar nieuwe grondstoffen en de energie die nodig is voor de productie ervan. Daarnaast helpt het ook afval te verminderen, wat weer ten goede komt aan de algehele gezondheid van onze planeet.

 

Veiligheid voorop bij elektrische installaties

We weten allemaal dat veiligheid bij elektrische systemen essentieel is. Niet alleen om onszelf te beschermen, maar ook om onze huizen en werkplekken veilig te houden. Maar wist u dat veiligheid ook hand in hand gaat met duurzaamheid? Verouderde of slecht onderhouden elektrische installaties kunnen niet alleen gevaarlijk zijn, ze kunnen ook inefficiënt zijn en meer energie verbruiken dan nodig is. Dat is waarom regelmatige inspecties – zoals de scope 10 keuring – zo belangrijk zijn. Een verouderd systeem kan bovendien ook verborgen gevaren herbergen. Van oververhitte bedrading tot defecte apparatuur; deze problemen kunnen leiden tot ernstige risico’s zoals brandgevaar. Een scope 10 keuring door een gecertificeerde inspecteur kan deze risico’s identificeren voordat ze problematisch worden, wat zorgt voor een veiligere en meer duurzame omgeving.

 

Innovaties in elektrische installaties die het milieu helpen

Innovatie is de sleutel tot het bouwen van een duurzame toekomst, en dat geldt ook voor elektrische installaties. Met nieuwe technologieën kunnen we het energieverbruik verminderen en efficiëntere systemen creëren die minder belastend zijn voor het milieu. Bijvoorbeeld, door scope 12 toe te passen bij de inspectie van zonnepanelen, zorgen we ervoor dat deze groene technologieën zo veilig en efficiënt mogelijk werken. Zonnepanelen zijn een goed voorbeeld van groene technologie die kan helpen bij het verminderen van onze koolstofvoetafdruk. Maar zonder de juiste installatie en het juiste onderhoud kunnen ze hun potentieel niet volledig waarmaken. Scope 12 is een specifieke keuring die ervoor zorgt dat zonnepanelen installaties veilig zijn en aan de kwaliteitsnormen voldoen. Zo dragen we bij aan een groene toekomst én zorgen we voor onze eigen veiligheid.

 

Als we naar de toekomst kijken, is het duidelijk dat we allemaal een rol hebben in het creëren van een meer duurzame wereld. Dit geldt ook voor de manier waarop we denken over onze elektrische installaties. De DIA Groep is met haar team van slimme, innovatieve ingenieurs op het gebied van installatie- en exploitatie advies en brandveiligheid een onafhankelijk adviseur die altijd duurzame, innovatieve oplossingen bedenkt voor  renovatie- en nieuwbouwprojecten. Toekomstbestendige oplossingen!

 

hero final 1 2