De energieprestatie (EP) van een gebouw wordt vastgesteld met de bepalingsmethode NTA8800. De methode is gebaseerd op de Europese CEN-normen. Deze methode is geschikt voor alle typen gebouwen: bestaande bouw, nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw.
De berekening van de energieprestatie gebeurt op basis van gebouweigenschappen, installaties en standaard gebruikersgedrag. De energietransitie vraagt om EP adviseurs. Wereldwijd hebben landen afspraken met elkaar gemaakt om te werken aan een energietransitie om zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Hiervoor is het noodzakelijk om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Een energieprestatieadvies is een advies dat inzicht geeft in bouwkundige- en installatietechnische verbeteringen met betrekking tot energiezuinigheid. Het energieprestatieadvies wordt door gecertificeerde adviseurs opgesteld. Bij het opmaken van het energieprestatieadvies wordt gebruik gemaakt van vastgestelde beoordelingsnormen. Dit waarborgt de kwaliteit van het energieprestatieadvies. De beoordeling van de adviseur wordt vervat in het energie prestatie adviesrapport. Dit rapport biedt inzicht in de energieprestatie van een gebouw. Bovendien biedt het energieprestatieadvies inzicht in de bouwkundige- en installatietechnische maatregelen om de energieprestatie te verbeteren, en ook inzicht in de kosten, baten en terugverdientijden van de maatregelen. Zo geeft het energieprestatieadvies een totaalbeeld van de huidige energieprestatie en een advies over mogelijke maatregelen om de energieprestatie te verbeteren, inclusief het financiële plaatje.
De gebouwde omgeving is één van de sectoren die verduurzaamd moet worden. In Nederland is het doel dat in 2050 alle ruim acht miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Een gigantische klus, waarvoor veel verschillende vakmensen nodig zijn. De EP adviseur draagt bij aan het realiseren van deze grote én betekenisvolle opgave. Als EP adviseur kun je je toespitsen op het geven van energieprestatieadvies in de woningbouw (W) en utiliteitsbouw (U), zoals kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen en fabrieken. Daarnaast zijn er EP adviseurs basisopname (B) of detailopname (D).
Basisadviseurs richten zich tot de bestaande bouw, terwijl detailadviseurs berekeningen maken voor zowel de bestaande bouw als nieuwbouw. Als utiliteitsadviseur volgens de basisopname ben je bevoegd om bestaande utiliteitsgebouwen én woningen te inspecteren, en als detailadviseur in de utiliteit mag je de werkzaamheden van alle typen adviseurs uitvoeren inclusief berekeningen voor nieuw op te leveren utiliteitsgebouwen.
De vakbekwaam EP-adviseur doet ter plaatse een gebouwopname en registreert de energieprestatieberekening ten behoeve van het label in de landelijke registratiedatabase EP-online. Bij de bepaling van de energieprestatie maakt de adviseur gebruik van geattesteerde software. De EP-adviseur werkt voor een gecertificeerd bedrijf, de certificaathouder, en volgens de voorschriften van de Beoordelingsrichtlijn 9500 (BRL 9500). Het toetsen van de BENG-eisen gebeurt met de NTA 8800. De NTA 8800 is de bepalingsmethode voor de energieprestatie van alle gebouwen (woningen en utiliteit, bestaand en nieuw). EP-Online is de officiële landelijke database waarin energieadviseurs energieprestatie-indicatoren en energie labels registreren.
Een energielabel informeert eigenaren over de energieprestatie van hun gebouw of woning. Het moedigt ze ook aan tot verduurzaming. Daarom is het belangrijk dat het energielabel betrouwbaar, betaalbaar en te gebruiken is. Zo kan een eigenaar een actueel energielabel tonen in bijvoorbeeld de volgende situaties: bij de verkoop en verhuur van het gebouw en wanneer de eigenaar financieringen aangaat en aan leennormen moet voldoen bij het aanvragen van subsidies en het voldoen aan de normering.
Sinds 1 januari 2021 wordt het voorlopige energielabel bij de vergunningaanvragen voor nieuwbouw ook in EP-Online geregistreerd. Voor de vergunningaanvraag moet u de energieprestatie berekenen. Hiervoor moet u de meest actuele versie van de geattesteerde rekensoftware gebruiken. Met ‘meest actuele rekensoftware’ wordt bedoeld de versie die overeenkomt met de aangewezen versie van de NTA 8800. Dat is de rekensoftware volgens de eisen in de BRL 9501. De software geeft een voorlopig energielabel. Dit label wordt geregistreerd in EP-Online.
Bij de oplevering van de nieuwbouw toetst de vergunningverlener (gemeente of provincie) of wordt voldaan aan de vergunningseisen en wettelijke eisen. Op het moment van oplevering wordt de energieprestatie nogmaals berekend met dezelfde rekensoftwareversie die gebruikt werd voor de vergunningaanvraag. Dat is dus de rekensoftwareversie die overeenkomt met de toen aangewezen NTA 8800. Zo toont u aan dat u voldoet aan de BENG-eisen. De bijgewerkte energieprestatieberekening komt niet in EP-Online.
De DIA Groep adviseert haar klanten ook als Energie Prestatie Adviseur. Projecten waarbij wij met het team van onafhankelijke ingenieurs de beste duurzame oplossing bedenken, zowel bij renovatie als nieuwbouw. Het Gebouw en De Mens staan voorop!