Optimale comfortbeleving voor gebruikers en bezoekers.

stadsschouwburg utrecht

Stadsschouwburg Utrecht, theatergebouw-Grote Zaal, Rijksmonument

  • Type gebouw: Rijksmonument
  • Specialisme: Installatie Advies
  • Opdrachtgever: Gemeente Utrecht

Stadsschouwburg Utrecht

DIA Groep is door de gemeente Utrecht benaderd om een technische oplossing te vinden met gebruik van de bestaande luchtbehandelingsinstallatie om het comfort van de bezoekers t.a.v. het binnenklimaat te verbeteren. Het spreekt voor zich dat de Grote Zaal, die 1000 gasten kan ontvangen, een prettig comfort moet hebben.

De stadsschouwburg is een Rijksmonument. Ten aanzien van de oplossing voor optimalisatie van het binnenklimaat met gebruik van de bestaande luchtbehandelingsinstallatie, behoort uiteraard ook de binnenkant van de Grote Zaal tot de Rijksmonumentale status. Daardoor kan bij het zoeken naar een goede technische oplossing voor de luchtstroom in deze ruimte bijvoorbeeld niet worden teruggevallen op bouwtechnische- en daarmee vaak ook visuele aanpassingen in de Grote Zaal.

De huidige installatie zit in een soort tussenlaag: onder de bühne en boven het begane. Bij het vinden van de juiste slimme technische oplossing zijn we gebonden aan deze ruimte. Daarom heeft DIA Groep de oplossing gezocht in het aanpassen van de bestaande kanalen en componenten zodat er geen bouwkundige aanpassingen hoeven te worden gemaakt en met de bestaande luchtbehandelingsinstallatie toch het comfort ten aanzien van de luchtstroom kan worden verbeterd. 

 

In de concertzaal kwamen tochtklachten en temperatuur klachten voor waardoor de comfortbeleving in deze zaal op een aantal plekken niet als prettig werd ervaren. Out of the Box oplossing: de luchtstroming omkeren: wat eerst het lucht-inblaaskanaal was, is nu het retourkanaal geworden, en andersom.

 

DIA Groep heeft naast bovenstaande oplossing ook iets bedacht om het klimaat op het podium zelf te verbeteren. Wij hebben daar gekeken naar de luchtstromen die geblokkeerd werden door een aantal coulisse doeken. Voor artiesten geen optimale werkomgeving. De oplossing was het verleggen van het luchttoevoerkanaal en dit kanaal te voorzien van inducerende roosters. Hiermee wordt de luchtverdeling op het podium beter en dus ook het comfort.

 

Tevens is achter het achterste coulisse doek op het podium een textiel inblaaskanaal (airsock) gecreëerd om praktische redenen. Bijvoorbeeld bij het optreden van een ballet ensemble, moeten de dansers die achter de coulissen staan te wachten een zo goed mogelijk comfort worden geboden. Ook deze oplossing is door DIA Groep geïntegreerd in de totale opdracht.