Jaap Klok 2

Jaap Klok

Ontwerper

Wat ik echt heel fijn vind bij DIA Groep, is dat ik mijn tijd tussen werk en privé zelf kan inrichten. Werk is voor mij belangrijk, maar mijn gezin is nog belangrijker.

"Na mijn middelbare school had ik zoiets van “wat ga ik doen?”.

HTS Werktuigbouwkunde sprak mij aan; ik wilde het liefst iets met techniek doen. Wiskunde en natuurkunde waren de vakken waarin ik het beste was op school en die vakken vond ik ook het leukste. Werktuigbouwkunde is een brede opleiding, waardoor ik veel kanten op kon na het behalen van mijn diploma."


Inmiddels ben ik alweer 15 jaar werkzaam in de installatietechniek en ben ik betrokken geweest bij talloze projecten. Ik heb ervaring in verschillende sectoren van de vastgoedmarkt; ik noem bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen, scholen en appartementen complexen. In de eerste periode ben ik werkzaam geweest bij een installateur. Daarbij ben ik betrokken geweest bij de werkvoorbereiding en detailengineering van de projecten. Een aantal jaren geleden heb ik de overstap gemaakt naar de advieswereld, waarbij mijn werkzaamheden zich met name concentreren op het ontwerp aan de voorkant van het bouwproces.

 

Bij elk project is het voor mij weer een uitdaging om de installaties te integreren in het gebouw, waarbij wordt voldaan  aan de wensen en het budget van de opdrachtgever. 

 

De uitdagingen van een werktuigbouwkundige

In de wereld waarin we leven is techniek een belangrijke factor. Met deze techniek kunnen we de beste oplossingen bedenken voor een gebouw. Daarnaast biedt techniek ons ook de mogelijkheid om die slimme oplossingen op een duurzame manier in te zetten. 

Vooral in de afgelopen jaren is het belang van een goed functionerende installatie duidelijk geworden. Denk aan het beperken van de verspreiding van virussen, maar ook de stijging van energiekosten.

 

Mijn ervaring, als ik terugkijk naar de afgelopen jaren, is dat techniek echt een veranderende rol is gaan spelen. Met name dat alle toegepaste componenten van zichzelf steeds slimmer worden en met elkaar kunnen communiceren. Installaties worden steeds dynamischer en kunnen en moeten zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden in en rondom een gebouw. Dit alles om het energieverbruik van de installatie zo laag mogelijk te houden en het comfort van de individuele gebruiker hoog te houden. Net als een smartphone is een smart building niet meer weg te denken in onze samenleving.

Wat ik bedoel, is dat alle techniek in een gebouw verbonden moet zijn met de data die de diverse technische installaties aanleveren. Alleen op die manier kunnen wij als DIA Groep de meest energie-efficiënte installaties bedenken voor onze opdrachtgever. Zo maken we onze beloftes waar.

De ontwikkeling van puur slimme oplossingen dagen mij uit om steeds creatiever en innovatiever om te gaan met alle aspecten van mijn vakgebied.

Toekomst van mijn vak

De komende jaren zullen we op werktuigbouwkundig gebied stappen vooruit moeten maken. De ontwikkeling van puur slimme oplossingen dagen mij uit om steeds creatiever en innovatiever om te gaan met alle aspecten van mijn vakgebied. Ik denk bijvoorbeeld aan het fenomeen “krapte op het elektriciteitsnet”: het in balans krijgen van de geproduceerde en afgenomen energie. Maar ook bijvoorbeeld de waterhuishouding en het omgaan met de extreme weercondities. Allemaal dingen waar we nu over nadenken met als doel volledig comfort voor de gebruiker van een gebouw en de toekomst van onze leefomgeving. De uitdaging ligt dan ook in de juiste techniek hiervoor toe te passen.

 

Wie ben ik

Net als iedere collega, heb ik natuurlijk ook nog een leven buiten mijn werk. Getrouwd, mijn vrouw werkt in de gezondheidszorg en we zijn de trotse ouders van 2 kleine kinderen. Wat ik echt heel fijn vind bij DIA Groep, is dat ik mijn tijd tussen werk en privé zelf kan inrichten. Werk is voor mij belangrijk, maar mijn gezin is nog belangrijker. Sport is voor mij een goede uitlaatklep: wekelijks badminton, hardlopen over de heide. De natuur is dichtbij waar wij wonen. Met ons gezin zoeken we dan ook vaak de heide op zodat de kinderen een beetje kunnen uitrazen. 

 

Nu drie maanden in het team te hebben meegedraaid, kan ik zeggen dat ik hier op mijn plek zit. Het voelt goed, het werk is interessant, de contacten binnen het team zijn leuk. Ondanks de fysieke afstand voelt het als één team, waarbij men altijd voor elkaar klaar staat. 

De komende tijd zal ik nog meer mijn verantwoordelijkheid pakken om de projecten waar ik mee bezig ben, met inzet van mijn expertise als werktuigbouwkundige, voor onze opdrachtgevers met toewijding en passie naar een volgend niveau te tillen.