Ricardo Foto

Ricardo Dumont

Adviseur / Ontwerper Werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde is mijn passie

"Ik heb al in 2018 een gesprek gehad met Roy de Bruijn in een informele setting: een bakje koffie om kennis te maken met elkaar. Uiteindelijk heb ik toen na dat gesprek toch zelf besloten om de stap nog niet te nemen richting een adviseursfunctie omdat ik mezelf niet senior genoeg vond. Ik wilde graag nog een paar jaar ervaring opdoen zodat ik zou kunnen doorgroeien naar een andere rol in mijn vakgebied. In de tussentijd ben ik de DIA Groep blijven volgen en ik kende inmiddels ook Ricardo van Meerten, voormalig commercieel directeur. Voor zijn tijd bij de DIA Groep werkte Ricardo van Meerten bij een luchtbehandelingskasten fabrikant en toen had ik veel contact met hem in verband met een project waar we beiden bij betrokken waren. Voor mij was Ricardo toen het aanspreekpunt vanuit mijn functie bij Croonwolter & Dros. Ergens in de zomer van 2022 was ik tot het besef gekomen dat ik echt toe aan iets anders was. Via LinkedIn heb ik toen weer contact gezocht met Ricardo en dat heeft ertoe geleid dat we uiteindelijk in het voorjaar van 2023 de draad weer opgepakt hebben en ik serieus met de DIA Groep in gesprek ging voor een nieuwe uitdaging. Tijdens één van onze gesprekken, (overigens duurde dat gesprek best lang, wel 3,5 uur) kwamen we tot de conclusie dat we samen verder wilden gaan en zijn toen gestart met het verder invullen van de functie, de werkzaamheden, het maken van een contract enz. Dat was in Spijkenisse op één van de vestigingen van de DIA Groep. Op 18 september 2023 ben ik in dienst getreden en begonnen als adviseur/ontwerper werktuigbouwkunde."


Mijn achtergrond

Ik heb werktuigbouwkunde gestudeerd aan de Technische Hogeschool Rijswijk en deze opleiding is later overgegaan als opleidingsrichting  in de Haagse Hogeschool. De laatste jaren van mijn opleiding zat ik in een mooi nieuwbouw pand dat op het terrein van de TU Delft stond; een perfecte omgeving voor een student techniek waar je door gelijkgestemden als vanzelf wordt meegenomen in de passie voor de opleiding. Na afronding van de TH  opleiding ben ik meteen aan de slag gegaan bij destijds Wolter & dros als engineer voor de afdeling Industrie, locatie Botlek. Ik heb drie  jaar op deze afdeling gewerkt en als engineer gewerkt aan een mega groot project bij Shell Pernis. Door de projectomvang heb ik in deze jaren echt een schat aan praktijkervaring opgedaan en kon ik mijn vakkennis als werktuigbouwkundig engineer ten volle benutten. Voor mijn gevoel zijn dan de periode daarna, ik bedoel de daarop volgende projecten van een andere orde van grootte geweest. In 2015 heb ik de overstap gemaakt naar de divisie Utiliteit en daar heb ik met name gewerkt aan een grote diversiteit aan projecten (oa. OK-complexen, Hoge Scholen, Kantoorgebouwen, Utilitaire woningbouw, Laboratoria en Onderzoeksgebouwen),en ben ik doorgegroeid van engineer naar technisch specialist. Uiteindelijk vond in 2017-2018 de fusie met Croon plaats waardoor het ontwerpteam waarin ik werkzaam was, ook met de elektrotechnische collega’s, samen projecten aanpakten: de combinatie van werktuigbouwkunde en elektrotechniek heb ik ervaren als een verrijking van het beste uit twee werelden bij het opstellen van goede ontwerp adviezen. Van daaruit heb ik de kans aangegrepen om mijn expertise verder door te ontwikkelen zodat ik het spectrum op het gebied van ontwerper en adviseur werktuigbouwkundige installaties kon dekken.

 

Klimaat Verantwoordelijkheid pakken

De drijfveer die ik heb, is ervoor te zorgen dat de generatie na mij ook nog kan leven in een wereld die klimaat verantwoord is.  En die visie toepassen op duurzame, energiezuinige werktuigbouwkundige  installaties en dat vervolgens ook nog eens doorvertalen naar een passende oplossing voor de opdrachtgever. Dat geeft mij voldoening en energie; het besef dat mijn drijfveer daadwerkelijk iets toevoegt aan de wensen van een partij die niet per definitie in mijn eigen comfortzone ligt. Ik bedoel expertise op technisch vlak overbrengen aan een partij die die achtergrond niet heeft. En dan creëer je dus een omgeving van vakkennis, vertrouwen, transparantie, samenwerking en dat alles met een lach en de intentie om een relatie voor de langere termijn met elkaar op te bouwen.

 

Werk en Privé balans

Bij de DIA groep is veel aandacht voor een goede werk-privé balans. Ook mijn leven bestaat niet alleen uit werken. Sterker nog, mijn privéleven is belangrijker. Ik heb een echtgenote en een zoontje van vijf. Ons dagelijks leven (we werken alletwee: mijn vrouw heeft haar eigen praktijk als miskraamdeskundige) is best wel druk. Naast het gezinsleven vinden we het natuurlijk ook belangrijk om binnen ons gezinsleven bijzondere dingen met elkaar te doen. We gaan bijvoorbeeld graag fietsen op de Veluwe, weg met de caravan, en de “jongensdingen” doen met onze zoon. Veel buiten hollen, rennen, je energie kwijt kunnen. Mijn persoonlijke  hobby is windsurfen en iets totaal anders: klussen.  Waar we ook echt van kunnen genieten, is lekker met z’n tweetjes een hapje uit eten gaan; mijn vrouw en ik zijn geen gourmet chefs in de keuken. Even tijd pakken om bij te kletsen met elkaar. We noemen dat onze “date-night”.

 

Wie ben ik

Als ingenieur ben ik wel geneigd om dingen te ordenen, te kaderen.  Ik ben perfectionistisch, houd van structuur  maar ik ben natuurlijk ook gewoon een mens. Ik bedoel daarmee dat ik ook benaderbaar ben, ik houd van een grap, vind het leuk om mensen te ontmoeten. Ik kan aan niet-techneuten complexe technische vraagstukken uitleggen, opdrachtgevers overtuigen van technische oplossingen en jong & oud enthousiasmeren voor techniek. Kortom, ik ben geen technische freak die alleen maar achter zijn computer mooie werktuigbouwkundige tekeningen, oplossingen etc. maakt. Nee, juist ook de interactie met mijn omgeving en samenwerking met mijn collega’s en opdrachtgevers is voor mij onderdeel van het proces om op een leuke manier mijn werk te kunnen doen.