07-07-2023 | blog | Nieuwbouw, Renovatie, Werktuigbouwkundige installaties

De impact van ventilatie op je gezondheid

Ventileren doen we allemaal, of je nu een raam open zet op een warme dag of de afzuigkap aanzet bij het koken. Maar vraag je je weleens af of je wel goed en vaak genoeg ventileert? Dat zou je wel moeten doen.

 

Er is een direct verband is tussen de kwaliteit van ventilatie in een gebouw en de gezondheid van zijn gebruikers. Hoe meer tijd we binnen doorbrengen, thuis of op werk, hoe belangrijker het dus is om voldoende te ventileren voor gezonde lucht.

 

In dit artikel vertellen wij je meer over wat ventileren kan doen voor de gezondheid, zowel in positieve als negatieve zin. Wil je advies op maat over hoe je de ventilatie in jouw pand kan verbeteren? Neem dan direct contact met ons op.

Laat je adviseren over ventilatie

Ik wil advies op maat

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je interesse.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Waarom goede ventilatie belangrijk is voor je gezondheid

Goede ventilatie is cruciaal voor een gezond binnenklimaat. Zeker nu gebouwen steeds beter zijn geïsoleerd, blijft vervuilde lucht sneller hangen als er geen geschikte ventilatiesystemen zijn geïnstalleerd en ramen en deuren dicht blijven. Andersom vindt verse lucht van buiten minder gemakkelijk zijn weg naar binnen. Kortom, de luchtkwaliteit wordt drastisch minder zonder goede ventilatie.

 

Er zijn verschillende redenen waarom het verbeteren van de luchtkwaliteit in gebouwen door middel van (onder meer) ventilatie zo belangrijk is. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

Luchtverontreinigende stoffen

Goede ventilatie zuivert de lucht binnen van luchtverontreinigende stoffen, zowel die van buitenaf (zoals pollen, stof, smog) als van binnenuit (zoals vocht, kookdampen, schoonmaakmiddelen, stof). Deze stoffen kunnen allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen veroorzaken of verergeren.

Luchtvochtigheid

Door voldoende te ventileren voorkom je dat de luchtvochtigheid binnen te hoog wordt, wat de kans op schadelijke schimmels vergroot; of te laag, wat leidt tot een te droog binnenklimaat. Zowel een hoge als een lage luchtvochtigheid is op de lange termijn slecht voor de gezondheid.

Verspreiding van ziektekiemen 

In slecht geventileerde ruimtes kunnen ziektekiemen zoals virussen en bacteriën sneller worden overgedragen . Zeker in gebouwen met veel bezoekers, bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en evenementencentra, kan dit grote gevolgen hebben en is goede ventilatie dus van levensbelang. Op onze site lees je hoe DIA Groep TivoliVredenburg hierbij heeft geholpen.

 

Lees ook deze gastblog over het belang van goede ventilatie.

 

Gezondheidsproblemen gerelateerd aan ventilatie

Wanneer er geen goede ventilatiesystemen zijn geïnstalleerd of als de aanwezige installaties niet regelmatig worden onderhouden, kan dat grote gevolgen hebben voor de gezondheid. 

 

  1. Luchtwegaandoeningen: onvoldoende ventilatie zorgt voor een opeenhoping van allergenen zoals stof, schimmelsporen en huisstofmijt. Dat kan luchtwegaandoeningen zoals astma en allergieën veroorzaken of verergeren.

  2. Hoofdpijn en vermoeidheid: een gebrek aan frisse lucht kan leiden tot symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Dit wordt ook wel het ‘sick building syndrome’  genoemd. Voor bijvoorbeeld scholen en bedrijven is dat funest voor de prestaties van de studenten en werknemers.

  3. Longkanker en hartziekten: langdurige blootstelling aan radon en thoron, radioactieve gassen die in ieder huis voorkomen, kan het risico op longkanker verhogen . Fijnstof en andere luchtverontreinigende stoffen kunnen ook hartziekten veroorzaken. Goede ventilatie helpt om deze verontreinigende stoffen uit het binnenmilieu te verwijderen.

  4. Koolmonoxidevergiftiging: in ruimtes met onvoldoende ventilatie kan koolmonoxide (CO) zich ophopen, wat kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Dit is een ernstige en potentieel dodelijke aandoening die veelal voorkomt in huizen met slecht geventileerde kachels, boilers, open haarden of auto's in garages.

Ventilatie en slaapkwaliteit

Slaap je goed, of ben je een van de vele Nederlanders die regelmatig schaapjes moeten tellen om in slaap te komen? Je staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar ventilatie heeft ook invloed op jouw slaapkwaliteit. 

 

Recent onderzoek van de TU Eindhoven  heeft aangetoond dat de luchtkwaliteit in de slaapkamer een belangrijke rol speelt bij de kwaliteit van onze slaap. Goed ventileren kan de negatieve invloed van verontreinigende stoffen zoals fijnstof, vluchtige organische stoffen (VOS) en kooldioxide (CO2) verminderen.

 

Bovendien kan je met ventilatie de temperatuur en vochtigheid in de slaapkamer reguleren, wat ook in grote mate bijdraagt aan de slaapkwaliteit. 

Wat kan je doen voor gezonde ventilatie? 

Twijfel je of de ventilatieoplossingen voor jouw huis of bedrijfspand wel toereikend zijn? Dan is het goed om hier werk van te maken, zeker als je nog gebruik maakt van natuurlijke ventilatie. 

 

Mechanische ventilatie is tegenwoordig de norm in de bouw om de lucht te zuiveren en een gezond en aangenaam binnenklimaat te garanderen. Systemen met warmteterugwinning zijn daarbij een beproefd recept voor efficiënte prestaties.

 

In veel gevallen zijn ventilatiesystemen echter verouderd, slecht onderhouden of niet geschikt voor het pand. Dat leidt niet alleen tot vervuilde lucht en een grotere kans op gezondheidsklachten, maar het kost je vaak ook onnodig veel energie, wat slecht is voor het milieu én je portemonnee.

 

Zoals bij alle installaties is het bij ventilatie zaak om goed doordacht te werk te gaan en uit te gaan van de specifieke behoeften van het pand. Zo zorg je dat het systeem efficiënt presteert in iedere ruimte. Daarnaast is het cruciaal om regelmatig onderhoud te laten plegen door professionals, om verlies van energie en kwaliteit te voorkomen.

 

Laat je adviseren door een expert

Wil je zeker weten dat de ventilatie in jouw gebouw optimaal presteert? Laat je dan adviseren door de experts op het gebied van installaties. 

 

DIA Groep kan jou met advies bijstaan bij de installatie van onder meer ventilatiesystemen bij de nieuwbouw, renovatie en transformatie van gebouwen. Ook kunnen wij waarde toevoegen door verbeterpunten te signaleren bij de exploitatie van jouw installaties.

 

Wij gaan altijd weldoordacht te werk en gaan uit van gedegen onderzoek. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gewoon eens contact met ons op, of vraag direct vrijblijvend een offerte aan. We maken graag kennis met je om jouw uitdaging te bespreken!

 

 

Neem contact met ons op

Wil je dat we je terugbellen of heb je een vraag?
Laat dan je gegevens achter.

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je interesse.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Vraag direct advies op maat aan

Ik wil advies op maat

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je interesse.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op.