20-12-2023 whitepaper

Duurzaam bouwen en verbouwen: tips en advies

Duurzaam bouwen is een thema dat veel mensen zal aanspreken, maar het roept ook veel vraagtekens op. Er is namelijk veel waar je rekening mee dient te houden, want duurzaamheid kan op veel manieren worden begrepen en op veel manieren tot uiting worden gebracht.

 

Van de eerste bouwtekeningen tot de laatste lampen, in alle stadia van een bouwproject liggen kansen voor meer duurzaamheid. Een holistische benadering is daarom cruciaal om van duurzaam bouwen en verbouwen een succes te maken. Hoe beter de bouw gepland en onderling afgestemd is, des te lager blijven de kosten en des te hoger is het rendement na oplevering.

 

Met de tips en adviezen in dit artikel kun je jezelf optimaal informeren om goed beslagen ten ijs te komen. Maak daarnaast gebruik van professioneel advies. Experts zoals de DIA Groep weten exact wat erbij komt kijken en denken gericht met je mee.

Duurzaam verbouwen

Het verduurzamen van bestaande gebouwen vergt een andere aanpak dan nieuwbouwprojecten. Je moet de bestaande installaties nauwkeurig in kaart brengen om te kunnen bepalen wat er anders moet en beter kan.

 

Er is altijd wel veel winst te behalen op het gebied van isolatie, verwarming, koeling en ventilatie. Ook de energiebronnen van bestaande gebouwen zijn vaak nog niet duurzaam. Bij de DIA Groep staan wij klaar met gericht exploitatie advies voor duurzaam verbouwen met effectieve oplossingen.

Duurzaam of circulair bouwen?

Heb je het over duurzaam bouwen, dan is de term circulair bouwen nooit ver weg. De twee begrippen hebben veel raakvlakken, maar zijn niet hetzelfde.

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een duurzame bouwbenadering die draait om het maximaliseren van de herbruikbaarheid van materialen en het minimaliseren van afval. Er wordt een gesloten kringloop gecreëerd, waarbij elk aspect van het bouwproces – van ontwerp tot sloop – is gericht op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bevorderen van een duurzame toekomst.

Belangrijke praktijken hierbij zijn het gebruik van hergebruikte en herbruikbare materialen, het gebruik van modulaire en aanpasbare ontwerpen en het implementeren van systemen die de levensduur van het gebouw verlengen. Er gaat hierbij ook steeds meer aandacht uit naar circulaire installaties.

Het verschil uitgelegd

Alle circulaire bouwprojecten kunnen als duurzaam worden beschouwd, maar niet alle duurzame bouwprojecten zijn circulair. Circulair bouwen is een meer specifieke benadering die zich richt op materiaalgebruik en levenscyclus, terwijl duurzaam bouwen een breder scala aan milieuvriendelijke praktijken omvat.

Tips voor duurzaam bouwen

Hoewel wij niet een algemeen advies voor duurzaam bouwen kunnen geven, zijn er voor ieder project dingen die goed zijn om te overwegen. Maak gebruik van de volgende tips om effectief en kostenefficiënt een duurzaam gebouw te realiseren:

  • Focus op levensduurkosten, niet bouwkosten: een veelgemaakte fout bij duurzaam bouwen is dat te veel wordt stilgestaan bij de relatief hoge bouwkosten. Veel belangrijker is om te kijken naar de levensduurkosten. Leg de besparing op de lange termijn naast de initiële investering om het rendement en de duurzaamheid van het project vooraf in te schatten.
  • Installeer energiezuinige systemen: gebruik energiezuinige systemen zoals LED-verlichting, hoogrendementssystemen voor verwarming en koeling zoals een warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning en slimme gebouwbeheersystemen.
  • Gebruik hernieuwbare energie: integreer zoveel mogelijk hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windmolens in het ontwerp.
  • Waterbesparende maatregelen: implementeer waterbesparende technologieën zoals regenwateropvang, waterhergebruiksystemen en efficiënte sanitaire voorzieningen.
  • Duurzame materialen: kies voor milieuvriendelijke, gerecyclede of lokaal geproduceerde bouwmaterialen om de ecologische voetafdruk te verkleinen.
  • Groene ruimtes: verwerk in het ontwerp voldoende groene ruimtes, zoals groendaken of levende muren, die bijdragen aan de biodiversiteit en het welzijn van werknemers of bezoekers.
  • Gezond binnenklimaat: zorg voor een goede luchtkwaliteit met ventilatie en klimaatsystemen en voor voldoende natuurlijk licht om een gezond binnenklimaat te creëren.
  • Flexibiliteit en toekomstbestendigheid: ontwerp gebouwen die aanpasbaar zijn aan toekomstige behoeften en technologieën.
  • Certificeringen nastreven: duurzaamheidscertificeringen zoals LEED of BREEAM zijn belangrijke indicatoren voor de duurzaamheid en circulariteit van een gebouw. Laat je adviseren door experts over maatregelen om aan de vereisten voor certificering te voldoen.

 

 

Waarom duurzaam bouwen? 8 voordelen voor bedrijven

  • Energie-efficiënte ontwerpen en systemen leiden tot aanzienlijke besparingen in operationele kosten op de lange termijn.
  • Duurzaam bouwen versterkt het imago van maatschappelijke verantwoordelijkheid, wat bijdraagt aan een positievere merkperceptie.
  • Een gezonde en aangename werkomgeving verhoogt de productiviteit en tevredenheid van werknemers.
  • Duurzaam bouwen maakt het makkelijker om te voldoen aan veranderende milieuwetten en -regelgeving.
  • Bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid trekken vaak milieubewuste werknemers aan.
  • Overheden en andere organisaties bieden vaak financiële incentives voor duurzame bouwprojecten.
  • Verduurzaming stelt een bedrijf in staat zich te onderscheiden van de concurrentie.
  • Duurzame bouwprojecten leveren een positieve bijdrage aan de lokale gemeenschap en het milieu.

 

 

Voorbeelden van duurzaam bouwen

De bouwsector is volop in ontwikkeling. Als gevolg van de groeiende vraag naar en noodzaak van duurzaamheid zijn er regelmatig nieuwe materialen en bouwmethoden die duurzaam bouwen vereenvoudigen. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden van zulke innovaties:

 

CLT

CLT (cross-laminated timber) is een duurzaam bouwmateriaal dat steeds populairder wordt in de bouwsector. Het bestaat uit meerdere lagen duurzaam gewonnen hout die kruiselings over elkaar zijn gelijmd. Deze constructie maakt CLT een zeer sterk en stabiel materiaal.

Het kan snel worden geassembleerd, waardoor bouwprojecten aanzienlijk sneller afgerond kunnen worden.  Bovendien is het lichter dan beton en staal, waardoor het eenvoudig te verwerken is. Tot slot resulteert het hout in een lage ecologische voetafdruk, slaat het CO2 op uit de lucht en heeft het van nature een isolerende werking.

 

Smart building technologie

Smart buildings zijn gebouwen die gebruikmaken van slimme technologieën om installaties efficiënt in te zetten. Denk aan verwarming en verlichting die alleen aan gaat in ruimtes waar mensen aanwezig zijn. Door middel van sensoren wordt de behoefte gemeten en ‘denkt’ het gebouw mee met de gebruikers.

Op die manier verbruik je nooit meer energie dan nodig en zorg je op de juiste plekken voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

 

Bouwen met leem en stro

Leem en stro als bouwmateriaal is moderner dan het klinkt. Prefab panelen van samengeperst leem of stro zijn een milieuvriendelijke oplossing voor tussenwanden. Deze organische materialen slaan CO2 op uit de lucht, hebben een ademende werking en zijn van nature een zeer goed isolatiemateriaal.

De materialen worden duurzaam gewonnen, zijn eenvoudig te monteren en dragen bovendien bij aan een goede akoestiek door hun geluiddempende kwaliteiten.

 

Materialen zonder VOS

Vluchtige organische stoffen, in het Engels bekend onder de afkorting VOC, zijn koolwaterstoffen die gemakkelijk verdampen. De dampen die daarbij vrijkomen hebben een schadelijk effect hebben op het milieu en de gezondheid.

VOS worden veel gebruikt in verven, lijmen en afwerkingsmaterialen. Door tijdens de afbouw producten zonder VOS of met een laag VOS-gehalte te gebruiken vergroot je de duurzaamheid van het gebouw en bescherm je de gezondheid van je medewerkers.

 

Groendaken en moswanden

Groendaken zijn begroeid met planten. Vaak wordt hierbij sedum gebruikt, maar er zijn nog meer mogelijkheden. Dit is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar helpt ook bij het isoleren van gebouwen, het verbeteren van de luchtkwaliteit en het beheren van regenwater.

Moswanden zijn een steeds bekender gezicht in kantoorgebouwen. Het draagt bij aan een gezond binnenklimaat, oogt prettig en dempt veel geluid voor een goede akoestiek.

 

 

Duurzame installatieoplossingen

Op het gebied van installaties valt er veel te winnen om het energieverbruik laag te houden, voor een gezond binnenklimaat te zorgen en de uitstoot te minimaliseren. De DIA Groep adviseert regelmatig opdrachtgevers hoe zij innovatieve oplossingen in het ontwerp kunnen integreren om het maximale uit de verschillende installaties te halen.

Wij adviseren regelmatig over de volgende duurzame oplossingen:

  • Warmtepompen
  • Zonneboilers
  • WKO-systemen (Warmte Koude Opslag)
  • Warmteterugwinning
  • Ledverlichting met slimme besturingstechnologie
  • Windenergie
  • Duurzame domotica installaties
  • Waterbesparende kranen en toiletten
  • Regenwateropvangsystemen

Onze duurzame projecten

DIA Groep heeft al aan veel duurzame nieuwbouw- en verbouwprojecten bijgedragen met installatieadvies. Ontdek de mogelijkheden en de impact van ons werk aan de hand van een selectie van onze duurzame projecten.

 

House of Bird

Voor de nieuwbouw van het restaurant en proeflokaal van Bird Brewery heeft DIA Groep de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatie ontworpen. Tijdens de bouw lag de focus op duurzame oplossingen, circulaire bouw en een perfecte inpassing in de natuur.

 

Bekijk dit project

 

Leidsche Rijn College

DIA Groep heeft met innovatieve oplossingen geholpen om het schoolgebouw energieneutraal te maken door onder andere zonnepanelen, zonnecollectoren, seizoensgebonden opslag, Smart Building Platform en ledverlichting (blauw licht) in het pand te integreren.

 

Bekijk dit project

 

Villa Cereol

Deze monumentale villa kreeg een nieuwe functie als wijkbureau en was toe aan grondige verduurzaming. Met duurzame concepten zoals zonnepanelen, een warmtepomp en groene gevelbekleding hebben we dit verouderde pand energiezuinig en toegankelijk gemaakt.

 

Bekijk dit project

Behoefte aan advies voor duurzaam bouwen?

Wil je er zeker van zijn dat je bij het duurzaam bouwen of verbouwen van jouw bedrijfspand maximaal profiteert van de beschikbare oplossingen? De adviseurs van DIA Groep staan je bij met raad over duurzame innovaties.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken. Wij denken graag met je mee, van ontwerp tot oplevering, om tot het beste en meest duurzame eindresultaat te komen.

Neem contact met ons op

Stel een vraag

Wil je dat we je terugbellen of heb je een vraag?
Laat dan je gegevens achter.

Het is niet helemaal juist ingevuld, controleer de gemarkeerde velden en probeer het nogmaals.

Momentje...

Bedankt voor je interesse.
We nemen zo snel mogelijk contact met je op. 

Offerte aanvragen